Vad är kvarka?
De klassiska symtomen vid kvarka är:
- Feber ( >38,5 Co)
- Nedsatt allmäntillstånd
- Hosta
- Snor (ofta gult och tjockt)
- Svullna och ömma lymfknutor mellan ganascherna samt på hästens hals
För de flesta hästar är kvarka en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom som orsakas av streptokockbakterien Streptococcus equi. Sjukdomen kan leda till lunginflammation och det kan ta lång tid för hästen att bli frisk och pigg igen. Men ibland får hästen bara lindriga symtom som liknar en vanlig förkylning och det kan till och med hända att det inte ens märks att hästen är sjuk.
Är kvarka en dödlig sjukdom för en häst?
De allra flesta hästar som får kvarka blir helt friska. Många hästar kan dock vara trötta efter sin sjukdomsperiod och kan behöva flera veckors långsam upptrappning.
Kvarka kan som många andra luftvägsinfektioner ge komplikationer som lunginflammation. Enstaka hästar kan dö akut av lunginflammationen. Följdsjukdomarna kan också vara så allvarliga och svårbehandlade att hästarna avlivas. Men det är väldigt ovanligt.
Kan människor bli smittade av kvarka?
Bakterien Streptococcus equi subspecies equi smittar inte människor.
Hur sprids kvarka?
Smittan är INTE luftburen utan sprids från en smittad häst genom snor, saliv och var som andra hästar kommer i kontakt med i stallet eller hagen. Likaså kan människor sprida vidare smittan på sina kläder eller via utrustning. Man måste därför vara noga med att byta kläder, skor, hjälm, mössa, vantar och vara noga med att tvätta händerna med tvål och vatten när man varit på ridklubben. Undvik besök i andra stallar även om du byter kläder. Klappa inte andra hästar.
Kan man få bort smittan från kläderna om man varit i kontakt med en kvarkasjuk häst?
Tvätta de kläder som klarar det i 60 °C för att vara riktigt säker, annars tvätta dem i den högsta temperatur de klarar. Den mekaniska rengöringen vid tvätt och upprepade sköljningar och torkning är förmodligen helt tillräcklig utan att höga temperaturer behöver uppnås.
Kan man få bort smittan från utrustning som varit i kontakt med en kvarkasjuk häst?
Lädersaker som stövlar, skor och sadel kan efter att du rengjort med tex tvål och svamp desinfekteras med exempelvis Virkon. Medlet bör strykas ut i riklig mängd för att säkert täcka hela ytan. Men rengöringen innan desinfektion är viktig för att desinfektionsmedlet ska ge bäst effekt. Prova först på en bit av materialet så du ser att lädret inte blir förstört.
Är hela ridklubbens anläggning i karantän/isolering?
Ja, för att stoppa smittan får inga hästar komma på besök till ridklubbens anläggning och inga hästar får åka i väg från ridklubbens anläggning.
Hur länge kommer klubbens anläggning hållas stängd för in och utresor?
Det är svårt att veta i dagsläget men isoleringen av en sjuk häst och de hästar som varit i kontakt med den hävs som regel först när det gått 20-21 dagar efter att sista hästen uppvisat symtom. Under den tidsperioden brukar man oftast se om smittan spridits till fler hästar i samma stall.
Är ridningen inställd?
Nej, ridskolans lektioner hålls som vanligt men alla träningar för privathästar ställs in. Men tänk på – ridskolestallet hålls stängt för alla som inte ska rida lektion! Det betyder att man BARA får komma till ridskolestallet för sin ridlektion och sedan gå därifrån. Tyvärr är alltså ”stallhäng” inte tillåtet tills vidare.
Får man vara i cafeterian eller på anläggningen även när man inte ska rida?
Ja, man får lov att hänga i cafeterian, vistas på anläggningen och se på ridningen i ridhusen. Men man får inte besöka ridskole- eller privatstallen. Endast personal får gå i närheten av karantänsstallet.
Kan jag hjälpa till på något sätt för att underlätta för ridklubben?
Ja, vi kan alla hjälpa till genom att noga följa de förhållningsregler som nu gäller. Vi kan också vara noga med att inte sprida och dela felaktig information på sociala medier och i samtal med andra. På ridklubbens webbplats och sociala medier ges uppdaterad info så fort någon finns. Du är alltid välkommen att maila eller ringa ridklubbens kontor om du har frågor om vad som gäller: telefon 0455-27041 eller ridskolan@klrk.se.
Vart kan jag läsa mer om sjukdomen kvarka?
Statens veterinärmedicinska anstalt har information om sjukdomen på sin webbplats: Kvarka hos häst, Streptococcus equi – SVA
Bild: Pantcho/Pixabay